Progresivní detekční metody ve výuce subatomové a částicové fyziky na ZŠ a SŠ

21. 11. 2014 - 22. 11. 2014

Ve dnech 21. 11. a 22. 11. 2014 se uskutečnil seminář, který rozvíjí v ČR vzdělávací program postavený na moderní výukové pomůcce, která byla vyvinuta v ÚTEF ČVUT ve spolupráci s CERN v rámci mezinárodního programu "CERN for School" a která je vhodná pro názornou a moderní výuku fyziky a obecně i pro podporu přírodovědného a technického vzdělávání. Cílem semináře je podrobné seznámení učitelů s výukovou pomůckou MX-10, která vznikla ve spolupráci ÚTEF ČVUT Praha a firmy Jablotron. Souprava MX-10 (pixelový Si detektor) je zcela unikátní pomůcka pro názornou a moderní výuku fyziky umožňující zobrazovat procesy interakce ionizujícího záření (alfa, beta a gama) s látkou. V současné době se pro demonstraci učiva používají prostředky výpočetní techniky, které umožňují pouze počítačové animace. Detektory MX-10 umožňují uskutečnit bezpečné reálné experimenty ve třídě či v laboratořích. Tyto experimenty mohou dělat sami žáci.

Hlavními přednostmi detektoru jsou:

  • okamžitá vizualizace – na rozdíl od pomůcek založených na tradičních Geigerových čítačích zařízení MX-10 funguje jako digitální radiační kamera
  • vizuální rozlišení částic α, β a γ
  • měření energie a toku částic, vytváření online grafů
  • jednoduché použití ve třídách – zapojení do PC přes USB a okamžité měření.

Semináře se zúčastnilo 19 učitelů technických a přírodovědných předmětů z celé ČR.

Poděkování patří ČVUT, které nám poskytlo dotaci ze svého Fondu na pořádání semináře, a Dopravní fakultě ČVUT za poskytnutí místnosti pro seminář.

Zpět na seznam

Galerie k článku

1000038_skoleni_MX10

1000038_skoleni_MX10