Miniaturized radiation monitor - MIRAM

1. 1. 2018 - 3. 5. 2018

Začátkem roku 2018 jsme ve spolupráci s Evropskou Vesmírnou Agenturou (ESA) odstartovali nový projekt zvaný Miniaturized Radiation Monitor, zkráceně MIRAM. Na projektu dále spolupracujeme se společností ADVACAM s.r.o., která se specializuje na technologie detekce radiace.

A o čem to celé vlastně je? Zjednodušeně řečeno jde o vytvoření miniaturizovaného detektoru radiace, který musí splňovat parametry zadané ESA-ou, jako například: hmotnost menší než 150g, spotřeba nižší než 1W, samozřejmě i rozumná cena a nejdůležitější podmínkou je miniaturní velikost zařízení, která zároveň tvoří tu největší výzvu pro vývoj. Vytvořený detektor musí být malý, ale také dostatečně silný, aby mohl být umístěn například na družici obíhající zemi a dokázal spolehlivě monitorovat radiaci v okolí družice. Na splnění těchto náročných podmínek pracuje tým zkušených lidí, složených z pracovníků ÚTEFu (13), ADVACAMu (8) a ESA-y (4).

Realizační plán zahrnuje 13 „pracovních balíčků“ rozdělených do 32 měsíců tak, aby vše probíhalo hladce od začátku až do konce. Oficiální start projektu proběhl 1.1.2018 a cílem prvního roku je vytvoření prototypu detektoru, čemuž předchází množství testování a simulací. Na konci druhého roku již budou vytvořeny 4 prototypy. Třetí a zároveň poslední rok projektu bude obnášet testování vytvořených prototypů a celkové ukončení projektu.

Doposud se konalo několik interních meetingů a také první „Kick-Off meeting“, kterého se zúčastnily všechny strany spolupracující na projektu. V březnu se konal „Progress meeting“ a každý měsíc je organizováno i interní setkání, které se ukázalo být velmi efektivní pro vzájemnou spolupráci. 

 

Odkaz na stránky MIRAMu: https://artes.esa.int/projects/miram

Odkaz na stránky ESA: https://www.esa.int/ESA

Odkaz na stránky ADVACAMu: http://www.advacam.com/

Zpět na seznam