ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Česky English
ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Publikace  > Příspěvky ve sbornících konferencí  > 'Radiografie maleb s vysokým rozlišením (I): testování a měření velkoplošným pixelovým detektorem'
Radiografie maleb s vysokým rozlišením (I): testování a měření velkoplošným pixelovým detektorem

Autor

Rok
2014

Časopis
ACTA ARTIS ACADEMICA 2014

Web


Obsah
Rentgenová transmisní radiografie je široce rozšířená metoda pro zkoumání vnitřní struktury objektů. Zobrazovacím detektorem je zaznamenán obraz útlumu intenzity svazku vyvolaný různými částmi vzorku. Při použití unikátního velkoplošného pixelového detektoru lze dosáhnout vysokého rozlišení na úrovni jednotek mikrometrů a neomezeného kontrastu v měřeném radiogramu. Častou komplikací při měření s pixelovými detektory byla donedávna jejich omezená velikost v řádu jednotek cm2. Tato nevýhoda byla v současné době úspěšně odstraněna vytvořením velkoplošného detektoru WidePIX10×10 složeného z matice 10 × 10 pixelových detektorů Timepix osazených tzv. bezhranovými senzory. Tento velkoplošný detektor je plně citlivý v ploše 14,3 × 14,3 cm a jeho matice obsahuje 2560 × 2560 pixelů (6,5 miliónu pixelů). V příspěvku jsou prezentovány výsledky z měření falzifikátu miniatury Rokoková Dáma, části obrazu Karlovské Matky Boží a z celoplošného snímání obrazů Nanebevzetí Panny Marie a Proměnění Páně na hoře z vlastnictví Národního památkového ústavu, Územní památkové správy v Kroměříži, fondu státního zámku Vizovice. Radiografie obrazů o rozměrech 95 × 64 cm byly pořízeny metodou skenování v rentgenové mikro- -radiografické laboratoři Centra Excelence Telč (CET). Výsledné radiogramy s rozlišením 50 μm o rozměru 18 400 × 12 000 pixelů (220 miliónu pixelů) byly použity k popisu vnitřní struktury malířských děl vedle dalších neinvazivních průzkumových metod.
Granty


Příklad citace článku:
J. Žemlička, J. Jakůbek, J. Dudák, J. Hradilová, O. Trmalová, "Radiografie maleb s vysokým rozlišením (I): testování a měření velkoplošným pixelovým detektorem", ACTA ARTIS ACADEMICA 2014 (2014)

Hledat
10th Anniversary of IEAP