ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Česky English
ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
2002 - Založení ÚTEF
1. výročí První výročí založení ústavu
5. výročí Páté výročí založení ústavu

Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze byl založen 1. 5. 2002 tehdejším rektorem ČVUT prof. Jiřím Witzanym na základě rozhodnutí AS ČVUT z 3. 10. 2001 a vznikl jako experimentální základna ČVUT především pro výzkum v částicové a jaderné fyzice, který je realizován převážně v mezinárodních experimentech. Ústav sídlí v Horské ulici 3a/22 v Praze 2 na Albertově. Jeho ředitelem je od počátku vzniku ústavu Ing. Stanislav Pospíšil, DrSc. Současný vědeckovýzkumný program ústavu je postaven na třech směrech: a) částicová fyzika a vývoj příslušných detekčních systémů; b) neutrinová fyzika, fyzika atomového jádra a astrofyzika; c) aplikovaná experimentální fyzika. V uplynulých deseti letech se počáteční kolektiv ústavu rozrostl z původních 9 zaměstnanců na více než 60 pracovníků, převážně mladých vědců a studentů.


Spolupráce s CERN

Hlavním projektem na němž se ÚTEF podílí v rámci spolupráce s CERN, je experiment ATLAS na LHC. Pracovníci ÚTEF byli do jeho řešení zapojeni od samého počátku, již ve fázi jeho výstavby. Významným příspěvkem byl jejich podíl zejména na návrhu a výrobě jedné z klíčových částí experimentu, velkého neutronového stínění. To bylo nakonec vyrobeno v České republice a představovalo tak pro náš průmysl zakázku za cca 68 mil. Kč. Pracovníci ÚTEF přispěli i ke stavbě a testování polovodičové části vnitřního detektoru ATLAS SCT FWD. V současnosti se experimentální i teoretičtí fyzici ÚTEF podílejí na provozu experimentu a na analýze dat z něho.

Montáž polyetylenového stínění Montáž polyetylenového stínění
Montáž polyetylenového stínění Montáž polyetylenového stínění
Část stínícího bloku
Část stínícího bloku

Druhým významným počinem kolektivu řešitelů ATLAS z ÚTEF bylo vybudování a provoz sítě pixelových detektorů ATLAS-MPX. Jedná se o polohově citlivé polovodičové detektory záření s vysokou granulací, které jsou rozmístěny na 16 místech detektoru ATLAS jak uvnitř, tak v jeho okolí. Signál z těchto detektorů je možné sledovat online z libovolného místa pomocí vlastní webové aplikace, která umožňuje získávat okamžitou informaci o intenzitě radiačního pole a o jeho složení. Význam uvedeného systému je patrný z faktu, že ač byl vyvinut a instalován dodatečně, prakticky až po dokončení výstavby celého detektoru ATLAS, byl začleněn do jeho základní infrastruktury.


Neurychlovačové experimenty

Neutrinová fyzika je studována v experimentech dvojitého rozpadu beta NEMO/SuperNEMO a TGV, jež jsou realizovány v podzemní laboratoři LSM v Modane ve Francii. Odborníky z celého světa přivádí na ČVUT pravidelně od roku 1997 mezinárodní konference MEDEX o problematice výpočtů jaderných maticových elementů pro dvojitý rozpad beta a temnou hmotu.

Na poli studia struktury atomových jader se práce v současnosti soustřeďují na produkci a studium supertěžkých elementů a na sledování exotických procesů při štěpení transuranů. Experimenty jsou realizovány ve spolupráci se SÚJV Dubna a ILL Grenoble. Ve spolupráci se SÚJV Dubna byly také zahájeny první testy detekčních systémů vyvinutých v ÚTEF pro potřeby měření drah relativistických iontů s vysokou přesností na urychlovači Nuklotron.

Významnou oblastí činnosti pracovníků ÚTEF je gama spektroskopie (HPGe detektor umístěný v LSM, 600 cm3), či aplikovaná spektrometrie alfa a její využití ke stanovování radonu, thoronu a jejich dceřiných produktů. Zkušenosti dosažené v tomto oboru využívají pracovníci ÚTEF i v dalších experimentech. Jedním z nich je experiment Picasso v podzemní laboratoři SNO v Kanadě, jehož cílem je detekce neutralina, kandidáta na nositele temné hmoty ve vesmíru.

Dalším projektem ÚTEF, který míří do oblasti astrofyziky a je realizován na zemském povrchu, je projekt CZELTA (CZEch Large-area Time coincidence Array). V něm jsou systémem stanic rozmístěných na středních školách v různých místech České republiky měřeny spršky tvořené vysokoenergetickým zářením, které k nám přichází z kosmu. Tento poměrně složitý experiment je do značné míry řízen a vyhodnocován studenty těch škol, na nichž jsou stanice postaveny a takto neformálním způsobem přispívá k výuce nadaných středoškolských studentů a k prohlubování jejich zájmu o přírodní a technické vědy. Experiment běží v přímé spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě a zrodil se v návaznosti na severoamerický projekt ALTA/NALTA.

Detektor NEMO 3 Detektor NEMO 3
Modul detektoru PICASSO Modul detektoru PICASSO
Pohled do detektoru TGV
Pohled do detektoru TGV

Vývoj nových typů polovodičových detektorů ionizujícího záření a jejich aplikace

Experimentální činnost a příspěvky ÚTEF do fyzikálních projektů vycházejí z vlastního vývoje detekčních systémů, jež využívají především současného pokroku ve vývoji pixelových detektorů s vysokým rozlišením. Tyto aktivity jsou realizovány v těsné spolupráci s CERN, zvláště v rámci programu MEDIPIX. Ten se zrodil v CERN původně s cílem vyvinout detektor s vysokou citlivostí a rozlišovací schopností vhodný pro mamografii, jež by co nejméně zatěžoval vyšetřovanou ženu dávkou záření. V průběhu vývoje se však postupně ukazovala vhodnost tohoto pixelového detektoru i pro řadu dalších aplikací, jako jsou rentgenovské tomografie, hadronové terapie, a po úpravě na neutronově citlivé detektory i pro neutronovou tomografii. Další pokrok ve vývoji měřicích postupů a metodik v ÚTEF přitom postupně navracel detektory MEDIPIX, a zejména jejich nové typy TIMEPIX, zpět do fyzikálního výzkumu jak byl zmíněn výše.

Pro účely komunikace s detekčními zařízeními postavenými na detektorech typu MEDIPIX/TIMEPIX byl v ÚTEF vyvinut USB R/O interface (tzv. FitPix) na bázi protokolu USB 2.0. a uživatelský programový balík Pixelman, napsaný v jazyce JAVA. Interface FitPix je spolu se softwarem Pixelman nyní ve spolupracujících laboratořích (jde cca o 50 partnerů) využíván jako základní vybavení pro čtení dat a řízení detektorů MEDIPIX/TIMEPIX počítačemi se všemi hlavními operačními systémy (Windows, PC, Linux, Mac) či skrze webový prohlížeč.

Pixelové detektory typu Timepix umožňují zobrazování drah částic s vysokým rozlišením (na submikronové úrovni) a s vysokou spolehlivostí. Díky rychlému snímání obrazů přitom dovolují sledovat i poměrně rychlé děje (s frekvencí až 100Hz). Jako součást dlouhodobé spolupráce s ESA jsou detekční systémy Timepix adaptovány pro potřeby měření kosmického záření při meziplanetárních letech. Malé rozměry vlastního detektoru včetně registračního interface přivedly v rámci spolupráce s ESA a s Univerzitou v Houstonu organizaci NASA k myšlence použít tento typ detektoru jako osobní dozimetry pro nejbližší cestu astronautů na ISS.

Timepix Timepix
Timepix USB Lite Interface Timepix USB Lite Interface
Fire bug tomography
Tomografie ploštice

Mezinárodní spolupráce

Kromě mezinárodních projektů koordinovaných prostřednictvím CERN spolupracuje ÚTEF jak s řadou domácích partnerů mezi něž patří především ÚJF AV ČR, ÚTAM AV ČR, FEL ZČU v Plzni, SU v Opavě a samozřejmě i partneři z fakult ČVUT v Praze tak s mnoha zahraničními vědeckými ústavy a univerzitami, a to jak v rámci EU FP7 (ARDENT, SLHC) tak v přímé spolupráci.

K našim hlavním partnerům patří:

Široká mezinárodní spolupráce se promítá i do oboustranné výměny pracovníků. Každoročně uskuteční zaměstnanci ÚTEF značné množství zahraničních služebních cest a naopak ÚTEF navštíví každý rok na 70 zahraničních hostů a studentů, kteří přijíždějí jak na krátkodobější pobyty za účelem přípravy společných projektů a publikací, tak na delší dobu za účelem zaškolení a společných experimentů na zařízeních dostupných v Praze.


International Workshops on Radiation Imaging Detectors

ÚTEF se dlouhodobě podílí na organizování série konferencí "IWORID - International Workshop on Radiation Imaging Detectors" (1999-2013). Pořádání 11-tého ročníku této mezinárodní konference "iWoRiD 2009" bylo přitom svěřeno ÚTEF.

Workshop, který je pořádán každoročně, představuje mezinárodní fórum pro problematiku vývoje polohově citlivých detektorů pro zobrazování pomocí ionizujícího záření a pro jejich aplikace. Zahrnuje polovodičové, plynové i scintilační detektory. Tématicky se konference soustřeďuje na otázky přípravy a charakterizace materiálů pro detektory, návrhy pixelové mikroelektroniky k měření fotonů a částic, mikrotechnologie pro hybridní propojování a na systémy čtení a aplikace takových detektorů ve fundamentálním subatomovém a materiálovém výzkumu, vědách o živé přírodě stejně jako pro průmyslové a kosmické aplikace.

Námi pořádané konference se zúčastnilo celkem 171 lidí z celého světa. Bylo zde prezentováno 136 příspěvků, z toho 8 bylo pozvaných, 45 orálních prezentací a 83 posterů (viz conference proceedings).

11th iWoRiD 2009 11th iWoRiD 2009
Scientific committee
11th iWoRiD 2009
11th iWoRiD 2009

2012 - oslavy 10. výročí založení ÚTEF
Micro-focus X-ray unit Budova ústavu na Albertově, Horská 3a/22, Praha 2
4. červen 2012
14:00 - 17:00 Zasedání Rady ústavu ÚTEF
19:00 - 21:00 Koncert Betlémská kaple

5. červen 2012
Vědecký seminář

9:30 - 10:00 Zahájení semináře s připomenutím 10 let ÚTEF na ČVUT S. Pospíšil - ředitel
J. Witzany - emeritní rektor
10:00 - 10:40 Prezentace hlavních výzkumných projektů ÚTEF I. Štekl
J. Jakůbek
10:40 - 11:00 Přestávka
11:00 - 13:00 Přednášky pozvaných řečníků z oborů blízkých ČVUT v Praze M. Campbell - CERN
Ch. Fröjdh - MidSweden University
O. Dragoun - ÚJF AV ČR Řež
V. Hlaváč - FEL ČVUT v Praze
13:00 - 14:00 Oběd
14:00 - 14:30 Vystoupení rektora ČVUT Václava Havlíčka
14:30 - 16:00 Volná diskuse s občerstvením

V době od 11:00 do 14:00 bude zřízena poštovní přepážka s příležitostným razítkem ÚTEF.

6. červen 2012
9:00 - 13:00 Den otevřených dveří v ÚTEF Horská 3a/22, Praha 2 - Albertov
14:00 - ... Setkání na zahradě ÚTEF Horská 3a/22, Praha 2 - Albertov

Hledat
10th Anniversary of IEAP