ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Česky English
ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Dílčí úkoly  > Tajemství mikrosvěta
Tajemství mikrosvěta

Na našem pracovišti pořádáme v rámci Univerzity třetího věku na ČVUT pro veřejnost cyklus přednášek, který jsme nazvali souhrnným názvem Tajemství mikrosvěta. Přednášky jsou určeny nejenom pro seniory, ale též pro ostatní zájemce, i humanitního zaměření. Cílem popularizačních přednášek je podat ucelený přehled o poznatcích z oblasti mikrosvěta a informovat o způsobu a organizaci výzkumu v této oblasti.

Na přednáškách bude podán stručný historický přehled objevů v oblasti mikrosvěta – objev atomu, radioaktivity, atomového jádra, neutronů a struktury atomového jádra. Bude vysvětleno štěpení a slučování atomových jader, jak pracuje jaderný reaktor. Na přednáškách se dovíte, proč Slunce svítí a co se děje uvnitř hvězd během jejich života. Ukážeme Vám, jaké je užití jaderné fyziky v medicíně, ve výzkumu a průmyslu. Dozvíte se, jak pracují největší současné urychlovače částic, jak lze zkoumat kosmické záření a co fyzikové zkoumají v podzemních laboratořích. Na přednáškách bude podán výklad Standardního modelu elementárních částic, co to jsou kvarky a jaké záhady v oblasti mikrosvěta zůstávají dosud nevyřešeny (záhada kosmického záření, temné hmoty a temné energie ve vesmíru).

Na přednáškách bude podán přehled o nejvýznamnějších současných experimentech a objevech, o současné praxi v mezinárodní spolupráci, přehled nejvýznamnějších laboratoří (CERN, JINR, FNAL, BNL,…) a o systému financování vědy a výzkumu.

Přednášejícími jsou mladí pracovníci Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze, kteří se aktivně podílejí na výzkumu v oblasti mikrosvěta. Přednášky se konají jednou týdně v zimním semestru. Kurz je pro zájemce pořádán zdarma.

První lekce začne první pondělí v říjnu v 10:00 v budově našeho ústavu (Horská 3a/22, Praha 2 - Albertov).

Sylabus a přednášky:


Řešitel


Články v impaktovaných časopisech
(0)
Hledat
10th Anniversary of IEAP