ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Česky English
ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Dílčí úkoly  > Prezentační software pro zařízení SATRAM/Timepix umístěné na palubě družice ESA Proba-V
Prezentační software pro zařízení SATRAM/Timepix umístěné na palubě družice ESA Proba-V

Software je určen pro vizualizac

        Software je určen pro vizualizaci dat naměřených zařízením SATRAM ("Space Application of Timepix-based Radiation Monitor"), jež je umístěno na družici ESA Proba-V. Vznikl u příležitosti otevření nové laboratoře IdeaSquare v CERN (Švýcarsko) jako ukázka transferu urychlovačových technologií do ostatních odvětví vědy.

Tento softwarový nástroj je vytvořen v programovacím jazyce java a je součástí softwarového balíku Pixelman, v němž je začleněn formou zásuvného modulu (plugin). Kombinuje zobrazení naměřených dat ze zařízení SATRAM a informací získaných z družice Proba-V. Mezi základní funcke patří:

  • Zobrazení pozice družice na mapě Země společně s informacemi o přesné GPS pozici, výšce ve které se satelit pohybuje a jeho prostorové orientaci, okolní teplotě a vektoru magnetického pole (viz obr. 1)
  • Výpočet globálních parametrů získaných detektorem Timepix - celková deponovaná energie, počty zasažených pixelů, statistika snímku, atd.
  • Kategorizace částic dopadajícíh na detektor, na základě které lze usuzovat na složení radiačního pole.
  • Možnost detailního průzkumu jednotlivých snímků.
  • Poskytnutí informací o zařízení SATRAM, družici Proba-V, detektoru Timepix a institutu (ÚTEF).



Obr. 1.: Příklad zobrazení pozice satelitu

Software pracuje ve dvou režimech. V prvním, interaktivním režimu, může uživatel kompletně ovládat software pomocí myši nebo klávesnice a tak se zaměřit pouze na informace svého zájmu. V druhém režimu software pracuje zcela automatikcy. Spustí se přehrávání naměřených dat, jejich vizualizace a vyhodnocení. Dále jsou automaticky přepínány záložky s informacemi o projektu. Tento režim se automaticky spustí po pěti minutové nečinnosti uživatele.




Obr. 2.: a.) Zařízení SATRAM, b.) příklad snímku pořízeného zařízením, c.) umístění zařízení SATRAM na družici ESA Proba-V

Náhled softwaru v plném zobrazení zde.

                                       


Řešitel


Články v impaktovaných časopisech
(0)
Hledat
10th Anniversary of IEAP