ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Česky English
ÚTEF - Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
ČVUT - České vysoké učení technické v Praze
Granty  > Centrum základního výzkumu "Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením"
Centrum základního výzkumu "Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením"

Cílem projektu je získání nových poznatků o přípravě, struktuře, modifikaci a vlastnostech progresivních materiálů a struktur, dobudování experimentální základny účastníků, efektivněji propojit VŠ a ústavy AV při výzkumu a výuce studentů. Projekt soustřeďuje přístrojové a personální kapacity účastníků k dosažení vyšší, mezinárodně srovnatelné úrovně experimentálního a teoretického studia:
  • účinků energetického záření na strukturu a vlastnosti látek a možností jejich využití pro přípravu nových materiálů a
  • struktur s význačnými elektrickými, optickými a biologickými vlastnostmi,
  • vývoje metod přípravy nano- a mikro-strukturovaných materiálů s potenciálními aplikacemi zejména v elektronice,
  • optoelektronice a medicíně a
  • vývoje nových metod pro komplexní diagnostiku materiálů zejména takových, které nejsou dosud v ČR k disposici včetně vývoje detektorů s vysokým energetickým a prostorovým rozlišením (Medipix).

Dílčí cíle projektu na pracovišti ÚTEF ČVUT:

V002
Polohově citlivá spektrometrie těžkých nabitých částic. Provedení experimentů s polohově citlivou detekcí těžkých nabitých částic k analýze povrchů a tenkých vrstev (analogie RBS) a její aplikace na problematiku kanálování/blokování.
Datum dosažení cíle: 30. 12. 2008
Bude provedena optimalizace detektoru Medipix pro přesnou polohově citlivou detekci těžkých nabitých částic a měření jejich energie [1]. Úprava detektorů a vyčítací elektroniky pro práci ve vakuu. Bude sestavena aparatura umožňující studium materiálů pomocí kanálování/blokování. Modifikace polohově citlivých detekčních systémů tak, aby generovaly spouštěcí signál [2] a mohly být externím signálem samy spouštěny [3]. Vylepšení spektrometrických vlastností polohově citlivých detektorů úpravou kontaktů. Sestavení aparatury pro koincidenční měření se dvěma pixelovými detektory nebo s kombinací pixelového a single pad detektoru. Budou nalezeny kombinace detektorů vhodné pro konkrétní aplikace v rámci výzkumu Centra. Pro různé druhy záření vysílaného v koincidenci s těžkou nabitou částicí budou otestovány různé verze detektorů Medipix s různými senzory (Si, CdTe, HgI, GaAs).
Výsledky: Publikace v impaktovaných časopisech a referáty na konferencích.

V003
Zobrazování za použití ionizujícího záření. Vybudování aparatury a metodiky využívající transmisní rentgenové radiografie pro zobrazování a 3D rekonstrukci nanostruktur (řádu stovek nanometrů).
Datum dosažení cíle: 30. 6. 2008
Pracoviště rentgenové transmisní radiografie a tomografie bude modernizováno. To přinese zvýšení prostorového rozlišení ze stávajících jednotek mikrometrů na úroveň kolem sta nanometrů. Bude zakoupen nový rentgen s menším vyzařovacím bodem (300 nm). Pro objekty o rozměrech řádu nanometrů, které budou zkoumány, je již
obraz významně ovlivněn interferenčními jevy [4]. Budou proto nalezeny korekční matematické metody zpracování obrazu [5]. Dalšími jevy, které zhoršují kvalitu obrazu a budou korigovány, je rozptyl fotonů a efekt tvrdnutí spektra. Všechny tyto metody dále zvýší rozlišovací schopnost. Aparatura a nové poznatky umožní další rozvoj mikrotomografie s velmi vysokým rozlišením. V programu neutronové radiografie k zobrazovnání materiálů zkoumaných v rámci centra se bude pracovat i na zvýšení citlivosti neutronových detektorů [6] [7]. Budou využity možnosti moderních technologií výroby polovodičů, které umožňují vytváření nanostruktur. Tyto struktury umožní zvětšení povrchu mezi citlivým objemem detektoru a materiálem konvertoru. Pomocí Monte-Carlo simulací budou navrženy a optimalizovány 3D struktury pro detekci jednotlivých pomalých i rychlých neutronů z hlediska účinnosti a složení materiálu konvertoru [8]. Proběhne realizace a testy prototypů single pad i polohově citlivých detektorů. Rozvoj tomografických a mikrotomografických rekonstrukčních metod [9] pro materiálové, medicínské a biologické aplikace (např. defektoskopie [10] [11] [12] [13], analýza kostí, transport tekutin ve strukturách živé přírody [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20]). Sledování dynamických procesů pomocí neutronografie (difúze Li v polymerech, vodíku v kovech, dynamická defektoskopie s pomocí neutronů). Zobrazování pomocí rozptýlených neutronů. Neutronová tomografie. Studium možností využití (n, gama) reakce k zobrazování.
Výsledky: Publikace v impaktovaných časopisech a referáty na konferencích.


Periodické zprávy za pracoviště ÚTEF:



číslo
LC06041

trvání
1.4.2006 - 30.12.2011

koordinátor
Hnatowicz Vladimír ÚJF AV ČR
řešitel
pracovníci

Studenské práce
(4)
Textový výpis
Rok

Ocenění Název Autor Časopis OceněníRok
Enhancement of spatial resolution of roentgenographic methods Krejčí F. MSc. Thesis, Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering, CTU in Prague 2008
Microimaging of biological objects (Supervisor: J. Jakubek) Minarik F. Master Thesis, FBMI CTU Prague 2008
Processes in biological microimaging (Supervisor: J. Jakubek) in progress Skrabal P. Master Thesis, Charles U. Prague 2008
Highly sensitive Silicon Detectors of Thermal Neutrons (Supervisor: S. Pospisil) Uher J. Ph.D. Thesis, CTU Prague 2006
Hledat
10th Anniversary of IEAP