Fyzikální olympionici v Dubně

15. 7. 2019 - 15. 7. 2019

Fyzikální olympiáda (FO) je v české republice prestižní soutěž s dlouhou tradicí, v letošním roce proběhl již 60. ročník. ÚTEF se rozhodl ty nejlepší soutěžící podpořit a uspořádal pro ně studijní pobyt v JINR v Dubně.

Studenti nejvyšší kategorie A soutěžili postupně ve třech kolech FO, kterými prolínalo letošní studijní téma autorů V. Wagnera, V. Víchy a Z. Janouta: Hranice Mendělejevovy tabulky aneb jak produkovat a zkoumat stále těžší prvky. Tento studijní text vznikl v roce 2018 při příležitosti 150. výročí vzniku Mendělejevovy periodické tabulky z iniciativy ÚTEF a studenti v každém kole řešili nějakou úlohu vztahující se k urychlovačům a jaderným reakcím. Názvy úloh byly Cyklotron, Rozpad supertěžkých jader, Srážka částic a Produkce hassia.

Vítězové krajských kol a celostátního kola pak dostali nabídku ředitele ÚTEF, aby se zúčastnili týdenního pobytu v JINR. Do Dubny se tak vypravilo 17 fyzikálních olympioniků, mezi nimi i studenti Viktor Fukala, Jindřich Jelínek a Michal Jireš, kteří se nominovali na letošní Mezinárodní FO. Doprovázelo je také 5 středoškolských učitelů, kteří se FO věnují, a řadu let s talentovanými studenty pracují.

Pro studenty byl připraven bohatý program plný přednášek, exkurzí, ale také laboratorních měření. Zkusili si měřit miony z kosmického záření, detekci gama i alfa částic. Za největší zážitek lze asi považovat, když se při exkurzi na novém cyklotronu DC-280 přišel za studenty podívat prof. Oganesjan, po němž je nazván zatím nejtěžší 118. prvek Mendělejevovy tabulky oganesson. Přímo v urychlovačové hale hovořil o produkci supertěžkých prvků, kterou studenti znali ze studijního textu.

Z iniciativy ÚTEF byl studijní text přeložen do angličtiny (The Boundaries of the Mendeleev`s periodic table) a vytištěn. Při pobytu jsme jej poskytli Dubně, aby i zde mohl sloužit k výchově studentů.

O tom, že ve skupině byli špičkoví fyzikální talenti aktuálního ročníku svědčí, že ti, kteří již maturovali, nastupují na prestižní fyzikální a technické školy v ČR a dva také na Univerzitu v Cambridge. ÚTEF uvažuje o pokračování spolupráce s FO, a tak možná i v příštím roce se fyzikální olympionici do JINR podívají.

Vladimír Vícha

Zpět na seznam

Fyzikální Olympíada

IMG_7967

IMG_7967

IMG_7973A

IMG_7973A

IMG_7977

IMG_7977

IMG_7986

IMG_7986

IMG_8003

IMG_8003

IMG_8043

IMG_8043

IMG_8048

IMG_8048